Marathondebuten avklarad på 3.58.39. Fattar inte varför jag inte gjort det tidigare! Många lopp har det blivit genom åren. Jag började springa redan som tonåring på 70-talet, började springa tävlingar först i slutet av 80-talet men som längst sprang jag bara 21km på tävling. Trodde inte att mina knän skulle palla en mara, men det var inga som helst problem! Styrketräningen och specifika knäövningar som komplement till löpningen har gett resultat! Den enda smärtan under loppet kom när det bara var ca 3 km kvar och då var det blåsorna på tårna som började hugga som knivar. Här gällde det att ta till den mentala biten och föreställa sig jublet i målgången, tillfredsställelsen med att ha nått målet (under 4 timmar) och lyckan att få den tunga medaljen runt halsen och att få något att äta! Man blir ju så himla hungrig av att springa marathon. Hoppas att jag kan inspirera några av er som ännu inte sprungit Marathon att göra er debut. Det är ren och skär lycka!

Mitt träningsprogram för att nå målet (under 4 timmar) ser du nedan. Observera att anpassningar gjordes efter dagsform och eventuella känningar av tidigare skador. Följ inte ett träningsprogram slaviskt. Lyssna på din kropp. Den har alltid rätt!

Veckodag Datum Träning/Tävling Distans Tid Kommentar
M Löpvila

Promenad

T Löpning kvalitetspass

(Tuffare intervallpass var 14:e dag)

10-12km 60-75min Ex) Intervaller

4-6 x 3min 1-2 min gå/jogg mellan varje

O FM: Morgonjogg

EM: Yoga

6km 40 min
T Distanslöpning med tempohöjning  12-13km 60-70 min Snabbdistans

30-40min

F Distanslöpning 7km 45-50 min Lugn distans
L Gym
S Långdistanslöpning 20-30 km 120-180 min Behagligt tempo

Pratfart

 

IMG_2100