Äntligen! Efter en veckas förkylning kunde jag ge mig ut i spåret igen. Benen kändes pigga och kropp o själ ville ut och springa. Kanske var det meningen att jag skulle vila några dagar för att återfå formen. Ibland tror jag att kroppen säger till själv när det är dags att stanna upp och ta det lugnt. Då gäller det att lyssna

Ikväll var jag på ett mycket bra föredrag om löparskador på Ortopedtekniska Institutet. Där presenterades bland annat orsaker till och behandling för löparknä och hälsenskador. Det viktigaste är naturligtvis att förebygga skador. Det handlar framförallt om att inte öka sin träning för snabbt, varken i intensitet, längd eller antal pass i veckan. Den gamla hederliga 10%-regeln håller än.

En annan viktig bit är att jobba med löpskolning och löpteknik för att få ett bra löpsteg med ”rätt” rörelser. En annan faktor (som vi löpare helst vill slippa) är styrketräningen. Den är bland annat nödvändig för att orka hålla bålen uppe och att stärka höften och bäckenet. Löparknä kan bero på en felaktig rotation ända uppifrån höften och hela vägen ner till foten. En annan intressant synpunkt som jag fick med mig var att med rätt styrketräning kan pronationsstöd och gjutna inlägg i skorna bli överflödiga. Jag som i alla år haft kraftigt pronantionsstöd och gjutna inlägg, vilket gör löparskorna lite klumpigare än vad dom kanske behöver vara. Återstår att ta reda på exakt vilka övningar som kan få mig att skippa inläggen och kanske köpa en mer neutral och lättare sko.

WXVP9590